Érdekes dolog a lakásfelújítás, hiszen ahogy azt mondani szokták, ahány ház annyi szokás, azaz mindenkinek mást jelent ez a szó. A lakásfelújítás folyamatában már az minden esetben eltér, hogy az otthonunk nem egyforma. Más az alapterület, más a belső kialakítás és más az eredeti építkezési mód, mint például a lakások lehetnek egy téglaépítésű társasházban, vagy panelben, de lehet egyszerűen csak családi ház is. Ennek megfelelően mindenkinek mást jelent a lakásfelújítás, melynek folyamán a legfontosabb, hogy ne az eredeti állapotot állítsa vissza a kivitelező, hanem a megrendelő igényeinek megfelelően végezzék a munkát.

A lakásfelújítás menete olyan folyamat, melyet szigorúan be kell tartani, tartatni. Kiemelten fontos ez akkor amikor a lakásfelújítást társasházban végzik. Ezekben az épületekben kialakított lakások szinte minden része felújítható, de lényeges hogy a közös falak csak az összes érintet lakó és hatóság beleegyezésével újítható fel. Még szigorúbb a menet azokban a felújítási esetekben, melyek közműveket, hideg-, melegvíz vezetékeket, szellőző csatornát, gázvezetéket, fűtéselemeket, elektromos és távközlési vezetékeket érint.

Nagyon fontos, hogy a felújítás megkezdésénél a bontás folyamatánál maximálisan betartsák a kivitelezők az ide vonatkozó rendeleteket, valamint a lakóközösség által elfogadott úgynevezett csendrendeletett, azaz a nagy zajjal járó bontási munkát igyekezzenek a pihenési időn kívül elvégezni, valamint a lakók figyelmét előre hívják fel a bontási munkákra, ennek várható időtartamára. Amennyiben mindenki betartja a lakásfelújítás menetét, úgy elkerülhetők a vitás esetek.